Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. A weboldal további használatával Ön hozzájárul ezek alkalmazásához.

Kopásállóság

 A szövetek kopásállósága jelzi, hogy a termék tartós használatbavétel során mennyi idő után és milyen mértékben károsodik.

A kopásállósági értékből következtethetünk az ajánlott felhasználási területre is. A kárpit anyagok kopásállóságát az MD szám jelzi, ami a MARTINDALE tesztből ered. A teszt során laboratóriumi körülmények között az adott szövetet kifeszítik egy munkapadra ahol körkörös mozgásokkal tesztelik a strapabíróságát. Minél magasabb számú dörzsciklust bír ki a kárpit, annál jobb minőségű. A termékeknél megadott MD szám azt jelenti, hogy az adott termék hány ilyen ciklus után kezd el kopni. A világ vezető szövetgyártói az MD számot minden esetben feltüntetik termékeiken. 

 
Megjegyzendő teszteredmények a kárpitokhoz:
 
15.000 MDKevésbé igénybevett bútorokhoz, pl: lágypárnás bútorok
20.000 MDÁltalános lakossági használatra
25.000 MDViszonylag erősen igénybevett lakossági használatra, pl: panziók
30.000 MDErősen igénybevett közületek számára, pl: szálloda
40.000 MDÁtlagosnál magasabb igénybevételi közületek számára, pl: luxus szállodák
100.000 MDSpeciális felhasználásra, pl: utazási eszközök


További tippek a megfelelő termék kiválasztásához:

- Napjainkra az a mondás, hogy a vastag anyag a jó minőségű anyag, már elvesztette érvényét. A mai modern technológiával készülő anyagok között rengeteg olyan "vékony" szövettel találkozhatunk, aminek kopásállósága magasan meghaladja néhány "vastag" társáét.
- Fontos szempont lehet a szövet fajtája (pl: zsenília, bársony) ugyanis ez is meghatározza a használat során létrejövő komfortérzést.
- Ügyeljünk a színek harmonizálására. Itt megjegyeznénk, hogy a kijelzők nem adják vissza élethűen a kárpitok színeit, ebből fakadó reklamációt sajnos nem áll módunkban elfogadni.
- Bizonyos típusú szövetek extra tulajdonságokkal vannak felruházva, pl: antiallergén, antibakteriális, késleltetett égésű, vízálló, stb..
- Általában elmondható a bútorszövetekről az a tény, hogy az ár növekedésével a szövetek minősége is érezhetően nő, persze kivételek mindig akadnak.

Az alábbi videón a MARTINDALE teszt folyamatából láthatunk egy rövid részletet: