Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. A weboldal további használatával Ön hozzájárul ezek alkalmazásához.

Tisztítás módja

Az első és egyben legfontosabb javaslat, hogy amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, forduljunk szakemberhez. Lehet hogy a próbálkozások során nagyobb kárt teszünk az anyagban, és az újrakárpitozás egyértelműen nagyobb költség mint egy hozzáértő tisztítási díja.Alapszabályok:

- Ajánlott minden tisztítási módszer előtt a felületet átporszívózni, ezzel elkerülve a por beledörzsölését az anyagba.

- A tisztítás végén a felület tiszta vízzel való "átmosása" szintén ajánlott.
- A folyamatot ne napon végezzük, mert az kiszívhatja az anyag színét.
- Minden foltot próbáljunk meg minél korábban kezelni, ezáltal azok sokkal könnyebben és kevesebb rongálással jönnek ki az anyagból.


Plüss szövet:

Kényes típus, elsősorban vizes tisztítással próbálkozzunk. Makacsabb szennyeződések esetén kárpittisztító hab használata javasolt, a készítmény leírása alapján.


Zsenília szövet:

Kárpittisztító folyadék vagy enyhén mosószeres víz segítségével tisztítható. Fontos hogy előtte egy kevésbé látható helyen csináljunk tesztelést, így biztosak lehetünk benne, hogy a választott módszer nem roncsolja a szövetet. A zsenília szövet esetében használhatunk kis fejjel rendelkező kárpittisztító gépet is.


Zsákvászon szövet:

Rendszeres porszívózást igényel, esetleg gépi tisztítást is alkalmazhatunk. Ügyeljünk arra, hogy néhány típusa bolyhosodásra képes, ezért kefét és tisztító habot csak végső esetben használjunk.


Mikroszálas szövet:

Könnyen tisztítható anyagok, ajánlott kárpittisztító gép használata, akár tisztítófolyadék hozzáadásával. Tisztítóhab használata esetén válasszunk puha sötréjű kefét.


Műbőr:

A friss szennyeződéseket viszonylag könnyen eltávolíthatjuk egy nedves törlőkendő vagy rongy segítségével. Hozzá való törlőszerekkel könnyen karbantartható, de házi tisztítószerekkel ne próbálkozzunk mert azok könnyen roncsolják az anyagát.


Bőr:

A legtöbb törődést igénylő szövet. Célszerű rendszeresen porszívózni, a pórusok átjárhatósága érdekében. Amennyiben folyadék ömlik rá, próbáljuk meg azt minél hamarabb felitatni egy száraz ronggyal, mert a bőr rövid időn belül magába szívja azt és ezáltal könnyen berepedezhet tőle. A felületét ne dörzsöljük! Ajánlott az anyagot félévente bőrápoló készítménnyel kezelni.


Lemosható szövet:

Az impregnált szövetek (pl AquaClean) előnye az, hogy a nedvességet nem szívják magukba, így azokat könnyen letörölhetjük róluk. Régebbi, makacsabb foltok (pl: tinta, kávé, csokoládé) tisztításához használjunk nedves rongyot és azzal töröljük át a felületet. Kihangsúlyozandó, hogy az impregnálás ellenére a lemosható szövetek is igénylik a rendszeres takarítást, ellenállóságuk megtartásának érdekében.

 


Figyelem! Az itt olvasható leírások nem helyettesítik a szakszerű tisztítási folyamatot, ezeket mindenki saját felelőséggel próbálja ki! Anyagroncsolódásért nem vállalunk felelőségget!